Goed slapen in de kinderopvang

In Nieuws by Parel Opvang

Veiligheid en gezondheid
Slaap is een basisbehoefte en nodig voor een gezonde geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om aandacht te (blijven) besteden aan goed én veilig slapen.
De vier basisregels van veilig slapen zijn:

  1. Leg de baby op de rug te slapen
  2. Leg de baby in een eigen bedje te slapen
  3. De baby slaapt in (passende) slaapzak
  4. Het bedje waar de baby in slaapt is leeg (o.a. geen kussen of knuffels in bed)

Lees hier meer over dit onderwerp.

Leren slapen
Hoe weet je nu of kinderen genoeg slapen en wat kun je doen om meer aandacht te besteden aan slaap? Dr. Monique L‘Hoir’, pedagoog, gezondheidsbevorderaar en docent aan de Wageningen Universiteit geeft in dit artikel tips waarmee je als gastouder aan de slag kunt.

Signaleren: Bij slecht slapen zie je dat ouders ’s ochtends hun kind wakker moeten maken, ze traag op gang komen, snel in slaap vallen op de bank en gedrags- en concentratieproblemen hebben.” Deze informatie krijg je vooral bij een goede overdracht van ouders. Het is dus goed om het onderwerp bespreekbaar te maken, maar ook belangrijk dat je als gastouder kennis hebt over slaap en wat invloed heeft op slaap. Bespreek dit onderwerp al voor de start van de opvang.

Slaap stimuleren: Slaap stimuleren en verbeteren kan onder andere door te voldoende beweging te motiveren bij kinderen, daarnaast helpt ook buitenspelen (blootstellen aan daglicht) om op een later moment een goed dutje te kunnen doen en om ’s avonds beter in slaap te komen. Wissel dit af met momenten van ontspanning en verwerking, creëer bijvoorbeeld een prikkelarm hoekje waarin kinderen zich kunnen terugtrekken.

Deel dit bericht