Diplomaroute

Beschik je nog niet over een pedagogisch diploma? Dan is het mogelijk om deze al binnen een half jaar te behalen via de diplomaroute van ROC Rivor.

Algemene informatie
Het woord 'diplomaroute' wil zeggen; thuis studeren en direct examens doen, in plaats van het bijwonen van klassikale lessen. Om te kunnen starten met de route, dien je te voldoen aan de volgende toelatingseisen:

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je spreekt en schrijft Nederlands op niveau 2F of hoger.
 • Je hebt 400 uur oppaservaring opgedaan in de afgelopen 2 jaar, waarvan minimaal 100 uur in het afgelopen jaar. Of je hebt zelf kinderen opgevoed (minimaal 2 jaar) en in de afgelopen twee jaren minimaal 100 uur oppaservaring opgedaan, waarvan minimaal 50 uur in het afgelopen jaar.
 • Je hebt oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind).
 • Je hebt voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Check hier de aspecten waarmee je ervaring moet hebben.
 • Je voldoet aan de wettelijk vooropleidingseis en kunt dat aantoonbaar maken met een kopie van je diploma, of je beschikt over voldoende praktijkervaring waardoor je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek.

Twijfel je of je aan de toelatingseisen voldoet? Neem dan eerst contact op met ROC Rivor alvorens je aan te melden of door ons aan te laten melden. Er is namelijk géén recht op restitutie van de kosten wanneer je het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet.

Vergoeding
Om de opleiding te starten kan je direct bij de opleider ROC Rivor inschrijven, zelfstandig de route financieren en volgen. Ondertussen kan je reeds via ons vrijblijvend in contact komen met vraaggezinnen, door je bij ons in te schrijven.
Het is echter ook mogelijk om je door ons aan te laten melden voor de diplomaroute. Vanuit ons gastouderbureau bieden we je:

 • Volledige vergoeding*
 • Begeleiding tijdens de opleiding
 • Een digitale versie van het boek Pedagogisch Kader Gastouderopvang
  (Dit boek is een niet verplichte, maar zeer waardevolle toevoeging op de diplomaroute. Bovendien zijn de meeste vragen van het beroepskennisexamen hierop gebaseerd.)

*Neem contact op voor de voorwaarden.